Kavli grundades år 1893 i Bergen av bondsonen Olav Kavli. Han hade flyttat dit ett par år tidigare från fattiga förhållanden i Bolsøy nära Molde, och tagit med sig 60 sparade kronor och en stark dröm om att starta ett eget företag. 

Åren fram till 1920 präglades av Olav Kavli entreprenörsskap. Han hade även ett stort tekniskt kunnande och hade intressen i flera mejerier. 1914 hyrde han Fjellbygdenes Meieri och när första världskriget var slut köpte han Songdal Meieri, vilket tillät honom att börja experimentera med framställning av olika ostar.

Den första mjukosten

Efter att ha arbetat länge med att utveckla en mjukost med lång hållbarhet, lyckades han äntligen år 1924. Primula var världens första hållbara mjukost, och produkten blev snart en stor försäljningssuccé. Redan innan andra världskriget såldes osten i ett flertal länder.

Fonden

Samma år som Olav Kavli fick genombrottet med mjukosten Primula, blev sonen Knut Kavli en jämställd partner i företaget. Knut gifte sig med Karin från Sverige. Karin var en välkänd skådespelerska och senare chef för Göteborgs stadsteater och även verksam vid Dramaten. Eftersom Knut liksom sin far var en samhällsmedveten medborgare ville han försäkra sig om att koncernen hade en långsiktig och samhällsengagerad ägare. Han placerade därför företagets aktier i en välgörenhetsstiftelse, Kavli-fonden, som han startade 1962. Kavlifonden äger idag 100 procent av Kavlikoncernen, och fonden använder sina vinster för att stödja forskning, kultur och humanitära ändamål. Kavli finns i Sverige, Norge, Danmark, Finland och England.

Kavli Sverige

Kavli startade 1930 ett säljkontor i Stockholm. Juni 1940 bildades O. Kavli AB och startade samtidigt produktion av ost i södra Stockholm. Sedan 1992 har Kavli verksamheten och produktion förlagd till Älvsjö, Stockholm. Det har tagits fram många fantastiska produkter sedan starten. En av dem är raketosten som fortfarande finns i många personers hjärtan. Raketosten började produceras 1947 och tillverkades ända fram till 1979. Idag är den bredbara osten fortfarande en klassisk produkt för Sverige tillsammans med omtyckta produkter som majonnäs, dressing, flatbröd och kaviar.