Välgörenhet är inte en del av vår verksamhet. Det är själva grunden för den. Kavlikoncernen ägs nämligen av den ideella stiftelsen Kavlifonden, vars syfte är att förvalta och dela ut koncernens överskott till välgörande ändamål. Varje år ger vi stora bidrag till forskning och humanitära projekt i Sverige och hela världen.

Det finns inga privata vinstintressen i Kavli. Hela Kavlis överskott delas ut. Summan avgörs år från år beroende på hur stor vinst företag gör. En del av vinsten återinvesteras för att utveckla verksamheten tex köpa nya maskiner till fabriken. 

 

Projekt

Största delen av Kavlifondens medel delas ut till välgörande ändamål i de fyra länder där Kavlikoncernen har verksamhet; Norge, Sverige, Finland och Storbritannien. Resten av pengarna går till internationella biståndsprojekt. Där stödjer Kavlifonden till exempel projekt som ger fattiga barn möjlighet att gå i skolan. Kavlifonden bidrar med ca 100 miljoner kronor varje år till projekt och verksamheter både i Norden och i världen. Nyfiken på mer detaljer kring vilka projekt Kavlifonden stöttar och vilka summor? Läs här

 

Kavlifonden i Sverige

Kavli Sverige ger via Kavlifonden varje år bidrag till lokala organisationer i Sverige som jobbar med sociala innovationer, t ex psykisk hälsa, anti-mobbning, inkludering, rehabstöd vid cancer och projekt med mångfald i fokus.  

En del av överskottet får Kavlis medarbetare varje år direkt påverka vart de ska gå. Alla anställda får nominera och rösta fram den organisation som ligger dem extra varmt om hjärtat.

2021 bidrar varje medarbetare med 12 563 kronor till goda ändamål.

Så här blev fördelningen av 2 500 000 kronor efter Kavlimedarbetarnas röstande;

Majblomman 433 417 kronor

Sjöräddningssällskapet 226 131 kronor

Städa Sverige 244 975 kronor

Aldrig Ensam 747 487 kronor

Cancerrehabfonden 847 990 kronor

30% av Kavlis medarbetare valde att lägga sin röst på Aldrig Ensam  och en av våra säljare, Marcus Boltestam, var den som delade ut checken till dem.

- Det känns jättekul att vi från Kavli kan hjälpa till och jag hoppas att vårt bidrag är en god hjälp vidare på vägen att förebygga psykisk ohälsa för barn och vuxna så att de kan få en bättre vardag, säger Marcus Boltestam som i år har valt att lägga en av sina två röster på Aldrig Ensam.

- Stort varmt tack till Kavli och ni som röstade på oss, vi kommer få stor användning för pengarna genom att inleda en stor satsning inom föreningslivet i Sverige för att nå ut till barn och unga med livsviktig information om psykisk ohälsa. Vår ambition är att alla inom föreningslivet i Sverige ska få en grundkunskap inom ämnet psykisk ohälsa. Vi har identifierat att det råder enorma problem med psykisk ohälsa inom idrottens värld, både på motions- och elitnivå. Detta vill vi förebygga och ändra på via en utbildningssatsning för föreningslivet i Sverige säger Charlie Eriksson, grundare av Aldrig Ensam.

Det inte många vet är att när du köper något gott från Kavli gör du samtidigt en god gärning. Allt överskott från Kavlis verksamhet går till Kavlifonden, som äger Kavli och som stöttar humanitära projekt, forskning och kultur. Kavlifondens bidrag gör stor skillnad.